Blogi, 20.11.2016

Denny® The Tooth
-applikaation pilottitutkimus lapsilla.

Yhteinen taipaleemme Dennyn ja Ikonilaisten kanssa alkoi aika tarkalleen vuosi sitten Hammaslääkäripäivien yhteydessä Helsingissä marraskuussa 2015. Klaus Ala-aho sekä Omar Ikni Ikoni Innovationsista lähestyivät minua yhteistyön merkeissä luentopäivän jälkeen. Dennyn ylpeät vanhemmat esittelivät idean lasten suunterveyttä edistävästä mobiiliapplikaatiosta, ja yhteistyöstä sovittiin alustavasti jo ensitapaamisen yhteydessä. Kevät 2016 suunniteltiin Dennyä ja Dennyyn liittyvää tutkimusta tiiviisti yhdessä prof ma. Vuokko Anttosen kanssa, ja pilottitutkimuksen aloitus sovittiin syyskuulle 2016.

Pilottitutkimuksessa tarkoituksena on testata Denny®-applikaatioiden Beta-versioita oululaisilla lapsilla, ja heidän palautteidensa avulla kehittää Dennyä entistä paremmaksi sovellukseksi ennen sen julkaisua vuoden 2016 lopulla. Tämä pilottitutkimus aloitettiin viikolla 39, ja siihen osallistui noin 40 lasta Oulusta. Lapset vanhempineen pyydettiin tutkimukseen Kastellin sekä Teuvo Pakkalan koulujen opiskelijoista, ja lapset olivat iältään 5-12 –vuotiaita. Tutkimuskäynnillä lapsille luovutettiin käyttöön maksutta Denny®-applikaatiot sisältävä älypuhelin 5 viikon ajaksi. 

Tutkimusjakso pilottitutkimuksen osalta päättyi marraskuun alussa 2016. Testipuhelimet luovutettiin pois, ja samalla lapset vanhempineen vastasivat nettilomakkeella palautekyselyyn Denny®-applikaatioiden hyödyllisyydestä, mukavuudesta ja mielenkiintoisuudesta. Alustavat vastaukset Denny-käyttäjiltä olivat todella ilahduttavia: lapset olivat hoitaneet Dennyä innolla ja Dennyn harjaaminen oli monilla johtanut myös omien suunterveystottumusten paranemiseen. Suuntaa-antavat tulokset olivat siis monilta osin lupaavia. Denny koettiin applikaationa mielenkiintoiseksi sekä hauskaksi ja varsinkin opettavaiseksi vanhempien sekä lasten mielestä.
Tällä hetkellä pilottivaiheen tutkimustuloksista kirjoitetaan artikkelia julkaistavaksi kansainvälisessä hammaslääketieteen alan lehdessä. Samalla valmistellaan tutkimuksen toista jaksoa, joka alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen. Tässä pidemmässä, kuusi kuukautta kestävässä tutkimuksessa, selvitetään Denny-sovellusta käyttävien lasten suunterveyden muutosta seurannan aikana. Seurantatutkimusta on tarkoitus suorittaa Oulussa, pääkaupunkiseudulla Suomessa sekä ulkomailla niin USA:ssa kuin Englannissakin. Tästä tutkimuksesta on lupa odottaa tuloksia kesän 2017 jälkeen.

Denny on siis saanut lupaavan ja vauhdikkaan startin uralleen lasten suunterveyden edistäjänä – on mielenkiintoista nähdä millaista palautetta Denny saa ulkomaiden vierailuiltaan! Dennylle nimittäin on tarvetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin – varsinkin suomalaislasten suunterveys kun on huolestuttavalla tasolla ja uusia keinoja tähän terveysvalistukseen todellakin tarvitaan.

“​Denny koettiin applikaationa mielenkiintoiseksi sekä hauskaksi ja varsinkin opettavaiseksi vanhempien sekä lasten mielestä.”
Antti Toratti
Hammaslääkäri, Tutkimusasiantuntija 
Edellinen:​

​Lapset testausapuna mobiilipelin kehityksessä